fbpx

With great power comes great responsibility

 In Geen categorie

Ik probeer me altijd zoveel mogelijk weg te houden van online discussies. Of het nu gaat over complottheorieën, de zwartenpietendiscussie, onze regering, discriminatie of COVID-19, ik reageer bijna nooit. Waarom niet? Heb ik dan geen mening? Jawel die heb ik zeker wel, maar ik zie het nut niet ervan in om mijn mening op het wereldwijde web te delen. Het voegt niets toe in mijn beleving. En ook omdat er mensen zijn, die de hele dag op social media zitten, enkel en alleen om mensen te haten en hun mening op te dringen. Dat soort negativiteit laat ik zo min mogelijk toe in mijn leven. En dat is heerlijk om daarvoor te (kunnen) kiezen.

Maar ik volg de discussies en de reacties wel en de manier waarop mensen social media inzetten, fascineert me. Zo ook vandaag. Vandaag is de hashtag #ikdoenietmeermee trending. BN-ers die aangeven niet meer mee te doen aan de “Corona waanzin”. Ze kappen ermee.

Wat mij hieraan fascineert, is dat dit bekende Nederlanders zijn (een hoop ken ik niet eens, iets met leeftijd) met een hele hoop volgers op social media en dan met name Instagram. De zogeheten influencers. Zij hebben duizenden volgers en vele daarvan zijn jongeren die deze mensen idoliseren. Zij kunnen dus daadwerkelijk invloed uitoefenen met hun status. En dan moet ik meteen denken aan de quote uit Spiderman (ja echt waar, uncle Ben): with great power, comes great responsibillity.

Ik begrijp dat met name jongeren zich nu benadeeld voelen. Zij voelen echt dat hun vrijheid ingeperkt wordt. Ik kan me daar helemaal in inleven, want dat vond ik vroeger namelijk ook. Mijn vrijheid werd continu ingeperkt. Zo laat thuis zijn, doe geen gekke dingen, doe je best op school, kom niet te laat, je mag niet roken, niet drinken. En dan komt nu Corona er bovenop. I get it, really!

Eerlijk is eerlijk, ik trok me ook regelmatig niks aan van “de oudjes” die alles beter wisten, ook al was ik een enorme braverik. Dus ik snap ook dat jongeren zich nu gaan verzetten.

En om dan maar helemaal eerlijk te zijn, ik houd me ook niet continu aan de richtlijnen van het RIVM. Ik knuffel ook mensen die ik niet mag knuffelen (lees: met hun toestemming), mijn kids zijn altijd bij opa en oma op bezoek blijven gaan, en ik heb ook wel eens meer dan 6 mensen in mijn woonkamer zitten. Allemaal besluiten die ik na een risicoanalyse en in overleg met betrokkenen heb genomen. Dus niet vanuit een fuck you houding.

En dat mag, want Rutte heeft het zelf gezegd, dit is een vrij land en we leven niet in een politiestaat. Vooral zelf blijven nadenken!

Maar daar zit de crux. Door social media wordt het steeds moeilijker om zelf na te blijven denken en open te staan voor andere meningen of een kritisch geluid. Want als jij een artikel leest over bijvoorbeeld complottheorieën, krijg jij vervolgens meer van dat soort content aangeboden. En dan krijg je dus vooral eenzijdige informatie. Als je daarnaast niet bewust op zoek gaat naar andere informatie, kun je er dus overtuigd van raken dat iedereen zo denkt. Want dat is alles wat je te zien krijgt.

En daarom stoort het mij dus dat influencers/bekende Nederlanders massaal oproepen om niet meer mee te doen met de “Corona waanzin”. Ze hebben namelijk invloed. Sommigen doen het vanuit hun persoonlijke overtuiging en sommigen doen het om hun populariteit te vergroten. Want dat levert geld op. Gelukkig roept zo’n actie ook altijd een tegenreactie op. Andere BN-ers spreken hun collega’s aan.

Heeft het zin om dan mee te doen met de hashtag #ikdoewelmee? Ik denk van niet, ik ben bij lange na geen influencer, dus dat verschil ga ik niet maken. Als iedereen de hashtag gebruikt, dan wordt deze trending boven de ander. So what? Ik denk dat het nog steeds het beste is om niet te reageren, niet mee te doen. Morgen is weer een andere hashtag trending.

Welke zullen we morgen eens trending maken? Leuke ideeën zijn welkom!

Recent Posts

Start typing and press Enter to search